BREDA (GIRONA): Fira de l’Olla 2025 – 11 i 12 d’octubre de 2025
Els dies 11 i 12 d’octubre Breda celebrarà la 13a edició de la Fira de l’Olla, un cap de setmana en el que el nucli històric del municipi es transformarà l’aparador ideal per donar a conèixer la tradició terrissaire i ceramista de Breda, puntal econòmic de la Vila durant segles. Demostracions d’elaboració de terrissa, de cuina, presentacions, conferències, exposicions, visites guiades, un mercat de ceràmica, terrissa i artesania i altres activitats lúdiques formaran part d’un cap de setmana en el que el públic assistent podrà conèixer la tradició bredenca a través de diverses experiències.
Com és habitual el vessant gastronòmic serà un dels punts centrals del cap de setmana. Un dels actes més destacats de la fira serà un showcooking de la xef Maria Nicolau, amb trajectòria a diversos restaurants com la Fonda Europa de Granollers, l’Hotel W de Barcelona o El Ferrer de Tall de Vilanova de Sau. També és coneguda pels llibres «Cuina! o barbàrie» i «Cremo!, així com la seva presència a mitjans de comunicació. Nicolau serà present diumenge 12 al migdia a la plaça de la Vila per cuinar una de les seves receptes amb terrissa bredenca. A més de la Maria Nicolau, els cuiners i cuineres locals tornaran a fer una demostració de cuines amb cassoles de Breda, acte que tindrà lloc el matí de dissabte 11 i que comptarà amb la presentació i dinamització de la periodista de 3.Cat Alba Martínez Miralpeix. Posteriorment, al punt del migdia, els plats cuinats s’oferiran al públic assistent en format de tastets, servits en cassoletes de Breda. Cada ració tindrà un preu de 2€ que es destinaran a finalitats solidàries. Es podrà agafar un màxim de dues cassoletes per persona. També hi haurà un tast de vins elaborats en àmfora i formatges de tupí, que tindrà lloc diumenge 12 a les 18.30h a la plaça de la Vila. Per altra banda, fins a 5 restaurants del municipi oferiran una edició més els seus “Menús de Cassola”. Durant el cap de setmana de la Fira de l’Olla serviran menús amb plats elaborats amb recipients de terrissa bredenca. Podeu consultar els restaurants i els menús al programa d’actes.
En l’àmbit cultural l’acte més destacat serà la inauguració de l’exposició “Centenari dels frescos de Josep Aragay a l’església de Breda (1925-2025)”, que presentarà Xavier Castanyer, director del Museu Municipal Josep Aragay, el dissabte 11 a les 11h a l’església parroquial. Una mostra dedicada als frescos del baptisteri de l’església de Breda, pintats per Aragay l’any 1925 i que aquest estiu, coincidint amb el seu centenari, s’han tret els plafons de fusta que els cobrien per a la seva rehabilitació. El mateix dissabte 11, a les 17h, el Museu Municipal Josep Aragay acollirà la projecció del documental “La llum del Fardatxet” sobre el
ceramista de Manises Vicente Martínez, que va ser premiat amb el guardó del públic del festival CICEMA 2024. Posteriorment hi haurà una tertúlia amb el director del documental, Javi Reaktiu, i el propi Vicente Martínez.
La Fira de l’Olla també servirà per presentar el majestuós patrimoni històric i arquitectònic bredenc, encapçalat pel conjunt del Monestir de Sant Salvador, un cenobi benedictí que data del s.XI. Durant els dos dies de fira es faran visites guiades a un preu de 2€. Per assistir només s’haurà de guardar torn a una de les sessions disponibles al punt d’informació de la fira, a la mateixa plaça de la Vila.
Enguany el programa d’activitats incorpora diverses novetats. Dissabte 11 a les 18.30h la plaça del Convent acollirà un taller de vímet ceràmic a càrrec del ceramista Vicente Martínez. El mateix dissabte 11 a les 22h el Claustre acullirà «Blando», un concert audiovisual amb instruments de ceràmica. A càrrec del músic Pepe Martínez i la ceramista Montserrat Carafí.
Tampoc hi faltaran activitats clàssiques com la demostració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec de terrissaires bredencs, tallers de manualitats amb argila per a infants a càrrec de Yolanda Flor4Pètalos, el taller d’iniciació al torn a càrrec de l’Escola de Ceràmica de Breda-Can Surí o un taller de ceràmica creativa a càrrec de Cécile Ribas. També hi haurà propostes d’un caire més lúdic com la “cursa de terrissaires”, on el més ràpid en completar una cursa d’obstacles amb una post sobre l’espatlla guanyarà una cassola de Breda plena d’embotit, el tradicional joc de trencar l’olla o una cercavila dels Gegants de Breda pel recinte de la Fira.
La Fira de l’Olla arriba a la seva 13a edició com un esdeveniment consolidat. Una mostra de la tradició ceramista i terrissaire de Breda i un factor dinamitzador de la vida del municipi. Amb un programa d’activitats i propostes que posen el públic al centre, per a que a través de la interacció i les experiències coneguin millor tots els atractius que ofereix la nostra Vila.
